10 tips voor je salarisonderhandeling

Voor sommige professionals is het geen enkel probleem om te onderhandelen over het salaris tijdens een sollicitatie. Het blijft voor veel mensen echter een lastig onderwerp. Met deze tips kom je goed voorbereid voor de dag!

 1. Doe Grondig Onderzoek:
  Voordat je de onderhandelingen begint, zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de huidige marktwaarde voor jouw functie, ervaringsniveau en locatie. Dit zal je helpen realistische verwachtingen te hebben.
 2. Ken Je Eigen Waarde:
  Identificeer je sterke punten, prestaties en unieke vaardigheden die je kunt inzetten om je waarde voor het bedrijf te tonen. Onderbouw je argumenten met concrete voorbeelden van hoe je hebt bijgedragen aan eerdere werkgevers.
 3. Weet Wat Je Wilt:
  Bepaal van tevoren het salarisbereik dat je in gedachten hebt. Houd rekening met je financiële behoeften, marktinformatie en de waarde die je toevoegt aan het bedrijf.
 4. Timing Is Belangrijk:
  Kies het juiste moment om over salaris te praten. Meestal is het het beste om dit onderwerp pas aan te kaarten nadat de werkgever een aanbieding heeft gedaan. Dit stelt je in staat om een beter beeld te krijgen van het totale aanbod voordat je begint met onderhandelen.
 5. Toon Enthousiasme en Interesse:
  Laat zien dat je enthousiast bent over de rol en het bedrijf, maar benadruk ook dat je op zoek bent naar een eerlijke en marktconforme beloning voor je bijdragen.
 6. Communiceer Duidelijk en Assertief:
  Wees zelfverzekerd en duidelijk in je communicatie. Leg rustig en beknopt uit waarom je denkt dat je een hoger salaris verdient, gebaseerd op je vaardigheden, ervaring en prestaties.
 7. Wees Flexibel:
  Als het bedrijf niet onmiddellijk kan voldoen aan je gewenste salaris, overweeg dan andere aspecten van het compensatiepakket, zoals bonussen, extra vakantiedagen, flexibele werktijden, opleidingsmogelijkheden, etc.
 8. Houd Het Professioneel:
  Houd de onderhandelingen zakelijk en vermijd persoonlijke of emotionele argumenten. Focus op de waarde die je brengt en hoe dit zich vertaalt naar de bedrijfsdoelen.
 9. Wees Geduldig:
  Onderhandelen kan wat tijd in beslag nemen. Wees bereid om te luisteren naar het perspectief van de werkgever en om eventuele tegenvoorstellen te overwegen voordat je een beslissing neemt.
 10. Voorbereiding Is Alles:
  Anticipeer op mogelijke tegenargumenten en bedenk van tevoren hoe je hierop zou reageren. Door goed voorbereid te zijn, kun je je zelfverzekerder voelen tijdens de onderhandelingen.

​Onthoud dat onderhandelen over salaris een normaal en verwacht onderdeel is van het aannemingsproces. Een goed uitgevoerde onderhandeling kan je niet alleen een beter salaris opleveren, maar ook het begin zijn van een succesvolle samenwerking met je nieuwe werkgever.

 • Share this post